Dostarczanie ciepłych posiłków na odległość możliwe jest tylko dzięki wykorzystaniu termosów gastronomicznych. Wiele z nich dzięki kurkom, pompkom pozwala na bezpośrednie wydawanie potraw i napojów.
Rodzaje termosów gastronomicznych
Termosy różnią się wielkością, przeznaczeniem, zastosowaniem, materiałem wykonania oraz technologią utrzymania temperatury. Najczęściej termosy wykorzystywane są do utrzymania wysokiej temperatury dań gorących, ale służą także do przechowywania napojów zimnych lub lodów.
Termosy konferencyjne
Bardzo popularne termosy do serwowania napojów. Mają niewielkie rozmiary i zaopatrzone są w kurki lub pompki pozwalające na dozowanie. Najczęściej mają zastosowanie podczas konferencji, sympozjów lub w hotelach i pensjonatach serwujących szwedzki stół.
Termosy obiadowe
Wykorzystywane są przede wszystkim przez firmy świadczące usługi cateringowe. Można przewieź w nich posiłki do stołówek szkolnych, szpitalnych oraz duże imprezy plenerowe lub zamknięte. Umożliwiają one bezpośrednie wydawanie potraw. Termosy obiadowe mogą być wykonane z wysokie jakości stali nierdzewnej lub stali lakierowanej proszkowo. Jedne i drugie są bardzo wytrzymałe i łatwe do utrzymania w czystości. Pokrywy z uszczelkami i zatrzaskami zapewniają utrzymanie temperatury przez ok. 7 godzin.
Termosy Cambro
Te termosy wykonane są z polietylenu i służą do utrzymania temperatury potraw transportowanych w pojemnikach GN. Produkowane są również specjalne termosy na płyny zaopatrzone w specjalne kraniki spustowe. Oba rodzaje termosów odporne są na uszkodzenia mechaniczne.