Coraz więcej słyszy się o ekologii. Niestety mało się robi w celu ochrony środowiska. Weźmy chociażby pod uwagę butelkowaną wodę. Do jej dystrybucji służą plastikowe butelki, których rozkład trwa wieki. A przecież są sposoby na uzyskanie świeżej, chłodnej, gazowanej wody. Wystarczy zaopatrzyć się w syfon do wody sodowej, by do woli móc się raczyć wybornym smakiem orzeźwiającego napoju. Walory syfonów doceniają właściciele lokali gastronomicznych, którzy zwykle na wyposażeniu mają tego typu urządzenia.
Syfon – urządzenie z długą historią
Kilkadziesiąt lat temu syfon był powszechnie używany w każdym domu. Latem wystarczyło nacisnąć jego dźwignię, by nalać sobie szklaneczkę wody gazowanej. Dziś urządzenie to przechodzi drugą młodość. W lokalach gastronomicznych doceniono walory syfonów do wody sodowej, ponieważ znacznie ułatwiają przygotowywanie napojów gazowanych, a poza tym są:
- tanie w eksploatacji
- niewielkie, zajmują mało miejsca
- wydajne, jeden nabój starcza na długo
Woda pochodząca z syfonu smakuje wyjątkowo dobrze. Jest zawsze jednakowo nasycona gazem, co zapewnia odpowiednią jakość przygotowywanym napojom. Latem, kiedy upał przyciąga do lokali gastronomicznych spragnionych klientów, syfon pozwoli skutecznie ugasić ich pragnienie.