Szafa chłodnicza jest niezbędnym narzędziem w każdym interesie, który zajmuje się żywnością. Istnieją dwa główne powody, dla których używamy szał chłodniczych:
-przedłużenie przydatności do spożycia niektórych artykułów spożywczych,
-zachowanie właściwości odżywczych oraz wizualnych produktów, które tracą je w temperaturze pokojowej,
Produktem, który spełnia drugi z wymienionych wyżej powodów jest miód.
Jak przechowywać miód ?
Miód jest produktem o dość długim terminie przydatności do spożycia. Termin ten wynosi około trzech lat (bez dodatkowych zabiegów konserwacyjnych). Przechowywanie go w niewłaściwej (czyli pokojowej) temperaturze pogarsza jego właściwości smakowe i wizualne. Miód w temperaturze pokojowej (mowa tu o dwudziestu stopniach Celsjusza) podlega krystalizacji. Krystalizacja ta wpływa na skład serwowanego miodu, a co za tym idzie na smak oraz właściwości odżywcze. Glukoza zawarta w modzie krystalizuje, natomiast fruktoza nie, co powoduje że w miodzie mamy dwie fazy. Fazę stałą glukozową, oraz płynną fruktozową. Zatrzymanie procesu krystalizacji jest możliwe w temperaturach ujemnych. Bardzo ważne jest zatem, aby zaopatrzyć się w odpowiednią szafę chłodniczą, kiedy chcemy przechowywać miód, przez dłuższy okres czasu.