Wobec bezustannego rozwoju branży gastronomicznej, niezbędne staje się uzupełnianie zaplecza kuchennego w coraz nowsze i bardziej profesjonalne urządzenia. Jednym z nich okazuje piec konwekcyjny, który został unowocześniony o opcję parowania. Dzięki temu może jeszcze skuteczniej spełniać swoje funkcje, odpowiadając na potrzeby danego lokalu gastronomicznego.
Konwekcyjny piec parowy – zastosowanie
Głównym celem montażu wspomnianego pieca okazuje się obróbka termiczna przygotowywanych dań – dzięki nowoczesnej funkcjonalności, piec zapewnia możliwość pieczenia, blanszowania oraz gotowania na parze, jak również obróbki niskotemperaturowej. Podobna różnorodność alternatyw sprawia, że piec ten staje się uniwersalnym narzędziem w każdej większej kuchni.
Zalety pieców konwekcyjnych
Wśród konkurencji, piec konwekcyjny odznacza się znacznie niższym zużyciem tłuszczów, które wykorzystywane są wyłącznie do uzyskania pożądanych walorów smakowych. Dzięki temu potrawy przygotowywane w piecu konwekcyjnym stanowią zdrowszą alternatywę, co z pewnością ma spore znaczenie dla gości odwiedzających dany lokal gastronomiczny.
Ponadto piece te są niewielkie, oszczędzając przestrzeń kuchenną między innymi dzięki możliwości ustawienia ich na sobie. Co więcej, okazują się oszczędne w odniesieniu do zużycia energii, gdyż odpowiednio izolowane umożliwiają szybkie uzyskanie temperatur pożądanych do przygotowania poszczególnych potraw.