Szaleństwo i elegancja na talerzu

porcelana villeroy&boch

Odświeżając wystrój kuchni bądź jadalni, należy pomyśleć również o skompletowaniu nowej zastawy stołowej oraz naczyń, niezbędnych podczas gotowania czy pieczenia. Warto wybierać akcesoria bardzo dobrej jakości, czyli takie, które spełniają swoje praktyczne funkcje, chronią przygotowany posiłek np. przed wyschnięciem, a także, postawione na stole lub blacie kuchennych, estetycznie się prezentują. Dobrze więc sięgnąć po naczynia z wysokiej półki, takie jak: porcelana Villeroy&Boch czy kubek Ambition.

Porcelanowa elegancja Villeroy&Boch

W ofercie marki znajdują się produkty, tworzące razem unikatowe zastawy, podzielone na cztery główne kategorie:

– naczynia (talerze, filiżanki i kubki, miski i salaterki, półmiski i tace, kieliszki do jajek, naczynia dla dzieci),
– sztućce (noże, widelce, łyżki, sztućce dla dzieci i inne),
– wyroby szklane (kieliszki do wina, szklanki barowe, kieliszki do szampana, szklanki do piwa, szklanki do kawy i herbaty i wiele innych),
– dekoracja (m. in. serwetniki, wazony, świece i świeczniki).

Wśród nich prym wiodą szczególnie produkty porcelanowe. Wygląd porcelany Villeroy&Boch utrzymany jest w klimacie retro. Do nabycia pozostają bowiem akcesoria, które nawiązują zarówno do klasyki, jak i stylu rustykalnego.

Kubeczkowe szaleństwo Ambition

Ponieważ kubek kubkowi Ambition nierówny, warto zapoznać się z całą kolekcją marki. Do wyboru pozostają kubki w rozmaitych kształtach, kolorowe i z napisami, jak i klasyczne porcelanowe. Każdy z pewnością może znaleźć niepowtarzalny produkt, specjalnie dla siebie. Oprócz kubków Ambition, firma ma w swojej ofercie również zastawy stołowe oraz pełną gamę naczyń kuchennych, zaprojektowanych w różnych stylach.

Continue Reading

Sztućce Amefa – doskonały wybór dla najbardziej wymagających klientów

sztućce amefa

Wybór odpowiedniej zastawy stołowej może okazać się nie lada wyzwaniem zwłaszcza w obliczu ogromnej oferty, jaka znajduje się obecnie na rynku. Należy jednak pamiętać o tym, że zestaw sztućców powinien nie tylko być funkcjonalny, ale przede wszystkim doskonale się prezentować.

Sztućce Amefa – jakość w rozsądnej cenie

Marka sztućców Amefa zapewnia doskonałej jakości zestawy od 1931 roku! Tutaj znaleźć można nie tylko wysokiej jakości produkty ze stali nierdzewnej, ale przede wszystkim piękne, niebanalne sztućce począwszy od tych bardziej tradycyjnych, a na nowoczesnych skończywszy. Amefę wyróżnia na rynku przede wszystkim długoletnia tradycja, indywidualne podejście do klienta oraz ogromna oferta produktów w przystępnych cenach.

Sztućce należy dopasować do zastawy stołowej

Komplet sztućców powinien zostać odpowiednio dopasowany do wyglądu i charakteru zastawy stołowej. Jeśli posiadamy zastawę w bardzo nowoczesnym, prostym stylu wówczas należy do niej dobrać sztućce o prostych i nieskomplikowanych formach. Jeśli z kolei możemy pochwalić się piękną, wielobarwną zastawą z licznymi wcięciami i żłobieniami, wówczas sztućce również powinny wyróżniać się ciekawymi detalami na rączkach. Ponadto należy zwrócić uwagę czy sztućce są odpowiednio wyważone oraz czy nie są zbyt ciężkie. Liczy się również komfort użytkowania oraz łatwość czyszczenia produktów, które używane są w domach każdego dnia.

Continue Reading

Popularny syfon do wody gazowanej

syfon do wody gazowanej

Obecnie coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest systematyczne nawadnianie naszego organizmu. Warto pamiętać, iż ciało człowieka w większości złożone jest z wody i powinniśmy ją systematycznie uzupełniać. Jednak często o tym zapominamy, co może być dla nas bardzo zgubne w skutkach. Zatem czy możemy w jakiś sposób to zmienić?

Syfon do wody gazowanej w każdej kuchni

Przede wszystkim jeżeli chcemy pamiętać o systematycznym piciu wody oraz pragniemy ten obowiązek narzucić naszym dzieciom, powinniśmy zainwestować w ciekawe urządzenie, które będzie nam o tym przypominało.

Doskonałym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zakup specjalnego syfonu do wody, dzięki któremu będziemy mogli zmienić swoje nawyki. Jest to w ostatnim czasie bardzo popularny produkt, z którego bez problemu możemy nalewać sobie wodę. Jest on bardzo prosty w obsłudze, dzięki temu doskonałym smakiem wody gazowanej mogą cieszyć się również nasze dzieci. Warto pamiętać, iż takie produkty są obecnie dostępne w wielu sklepach stacjonarnych. Możemy je zakupić także przez internet.

Decydując się na zakup specjalnego syfonu do wody gazowanej możemy być pewni, iż dzięki temu produktowi będziemy pamiętać o obowiązku nawadniania naszego organizmu. Jest to doskonały produkt, który świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Jego obsługa jest bardzo prosta i bezpieczna, dzięki temu będą mogły z niego korzystać także nasze dzieci.

Continue Reading

Odpowiednie stanowisko pracy dla kucharzy

kuchnie gastronomiczne

Kucharze w swojej pracy każdego dnia przygotowują wiele potraw – surowych, smażonych, pieczonych itp. Zdarza się, że w jednym czasie gotują kilka różnych posiłków składających się z kilku komponentów – mięsa, warzyw, sosów, dekoracji. Stąd też każda profesjonalna kuchnia wyposażenie musi mieć najwyższej klasy – by pracowało się sprawnie i wygodnie.

Kuchnie gastronomiczne często wykorzystują specyficzne rozwiązania

  • wielkie elektryczne patelnie,
  • piece do pizzy,
  • wagony restauracyjne i mnóstwo innych.

Są to specjalne elementy wyposażenia kuchni restauracyjnej, które pozwalają funkcjonować sprawniej. W każdej kuchni gastronomicznej powinna być przestrzeń, a każda czynność, taka jak przygotowywanie mięsa czy warzyw albo deserów, powinna odbywać się przy osobnym stanowisku. To nie tylko względy sanepidu, ale również wygody.

Nowoczesne wyposażenie stanowisk

Aby każde stanowisko kuchenne było odpowiednio wyposażone, musi być przy nim blat, dostęp do lodówki, zlewu czy krajalnicy – w zależności od tego, jakie czynności najczęściej wykonuje się przy tym stanowisku. Nowoczesne meble do gastronomii uwzględniają potrzebę szybkiego dostępu do zamrażarki albo lodówki, stąd też możemy kupić w sklepach gastronomicznych profesjonalne blaty ze stali nierdzewnej z zamrażarką lub lodówką. Każde rozwiązanie w tej dziedzinie jest bardzo cenne, stąd też warto pomyśleć o uszyciu kuchni w restauracji na miarę potrzeb swoich pracowników!

Continue Reading

Piec konwekcyjny parowy – nowoczesna obróbka termiczna

piec konwekcyjny

Wobec bezustannego rozwoju branży gastronomicznej, niezbędne staje się uzupełnianie zaplecza kuchennego w coraz nowsze i bardziej profesjonalne urządzenia. Jednym z nich okazuje piec konwekcyjny, który został unowocześniony o opcję parowania. Dzięki temu może jeszcze skuteczniej spełniać swoje funkcje, odpowiadając na potrzeby danego lokalu gastronomicznego.

Konwekcyjny piec parowy – zastosowanie

Głównym celem montażu wspomnianego pieca okazuje się obróbka termiczna przygotowywanych dań – dzięki nowoczesnej funkcjonalności, piec zapewnia możliwość pieczenia, blanszowania oraz gotowania na parze, jak również obróbki niskotemperaturowej. Podobna różnorodność alternatyw sprawia, że piec ten staje się uniwersalnym narzędziem w każdej większej kuchni.

Zalety pieców konwekcyjnych

Wśród konkurencji, piec konwekcyjny odznacza się znacznie niższym zużyciem tłuszczów, które wykorzystywane są wyłącznie do uzyskania pożądanych walorów smakowych. Dzięki temu potrawy przygotowywane w piecu konwekcyjnym stanowią zdrowszą alternatywę, co z pewnością ma spore znaczenie dla gości odwiedzających dany lokal gastronomiczny.

Ponadto piece te są niewielkie, oszczędzając przestrzeń kuchenną między innymi dzięki możliwości ustawienia ich na sobie. Co więcej, okazują się oszczędne w odniesieniu do zużycia energii, gdyż odpowiednio izolowane umożliwiają szybkie uzyskanie temperatur pożądanych do przygotowania poszczególnych potraw.

Continue Reading

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu warnika do wody?

warnik do wody

Coraz bardziej popularnymi urządzeniami w gastronomii są warniki do wody. Bardzo wiele przedsiębiorców decyduje się na ich zakup. Jednak w ostatnim czasie także osoby, które nie posiadają działalności gospodarczej kupują warniki do swoich domów. Zatem o czym powinniśmy pamiętać podczas zakupu tego typu urządzenia?

Parametry, na które należy zwrócić szczególną uwagę

Przede wszystkim decydując się na zakup tego typu urządzenia, powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na jego pojemność. Na rynku dostępne są warniki o pojemności od 5 litrów, nawet do 20 litrów. Również istotne są inne parametry, takie jak jego moc. Przykładowo w wielu sklepach dostępne są warniki o mocy zaledwie 900W, jednak możemy zakupić także urządzenia, których moc będzie wynosiła 2500W.

Istotna jest także regulacja temperatury w tym urządzeniu. Możemy spotkać na przykład warniki, których zakres temperatury wynosi od 30 do 100 stopni Celsjusza. Jednak warto pamiętać, iż im ten zakres jest większy, tym większą swobodę mamy w przygotowaniu napojów.

Warnik do wody to doskonałe urządzenie, które służy między innymi do magazynowania oraz do dystrybucji wody. Jednak należy mieć świadomość, iż również możemy w nim wspomnianą wodę podgrzewać. Dzięki temu jednocześnie podgrzejemy dużą ilość płynu i nie będziemy musieli tym samym tracić dużo pieniędzy na opłacenie prądu, którego zużylibyśmy dużo do podgrzewania małych ilości wody w czajniku elektrycznym.

Continue Reading

Zastosowanie taboretów gazowych i elektrycznych w lokalach gastronomicznych

taborety gazowe

Właściwie każdy większy lokal gastronomiczny wyposaża swoją kuchnię w taborety elektryczne lub gazowe. Są one niezbędnikiem, bez którego przygotowywanie znacznej ilości posiłków nie byłoby możliwe.

Taborety gazowe to niezwykle praktyczne urządzenia kuchenne, są bowiem na tyle niskie, by do stawiania na nich dużych i ciężkich garnków nie było potrzebne podnoszenie ich na dużą wysokość. Znacznie ułatwiają przygotowywanie lub podgrzewanie posiłków.

Taborety te dzielimy na zasilane gazem ziemnym, bądź bezpośrednio z butli gazowej.

Co istotne: taborety gazowe składają się z jednego do czterech palników, dzięki czemu, biorąc pod uwagę rodzaj lokalu, jego wielkość, a także liczbę obsługiwanych codziennie gości, nie będzie trudności z dopasowaniem odpowiedniego do lokalowej kuchni. Dodatkowo taborety te posiadają także dwu lub trójkomorowe palniki równomiernie podgrzewające garnki od spodu, co powoduje, iż potrawy gotują i smażą się dużo szybciej, niż miałoby to miejsce w przypadku zwykłych kuchenek gazowych.

Jeżeli chodzi o taborety elektryczne najczęściej znajdziemy je w wersji jedno lub dwupłytowej, z płytami grzewczymi, które posiadają regulowaną moc, dzięki czemu można podgrzewać na nich garnki małe, jak i te nawet ponad stulitrowe.

A jak wygląda sprawa z wykonaniem tych dwóch rodzajów taboretów? Najczęściej produkowane są one ze stali nierdzewnej, co gwarantuje ich wytrzymałość i odpowiednią higienę, tak pożądane w gastronomii.

Continue Reading

Z kieliszkiem przez świat

kieliszki do wódki

Alkohol dla niektórych kultur jest tematem tabu. My mówimy o nim chętnie. Jeszcze chętniej spożywamy i porównujemy się z innymi narodami.

Gdzie kieliszki do wódki są zawsze pełne?

Prezentowane statystyki nie są miarodajne, gdyż podają spożycie per capita, czyli średnio na głowę mieszkańca. Innym kryterium, powodującym niekompatybilność kategorii jest rodzaj wypijanego trunku, dlatego przelicza się objętość na skalę czystego spirytusu. Od lat w czołówce znajduje się większa część Europy z krajami, w których spożywanie mocnych trunków ma długą tradycję.

Jakich używa się naczyń?

Ciekawą obserwacją jest wielkość kieliszków do wódki używanych przez narody. Polacy i Rosjanie używają zdecydowanie największych naczyń, które są opróżniane jednorazowo. Ciekawostką jest pojemność kieliszków, z których pili Rosjanie przed laty. Najmniejsze naczynie miało pojemność, bez mała dwieście gramów. Natomiast kieliszek do wódki wagi ciężkiej, nazywany stopką mieścił mniej więcej… półtora litra płynu.

Ciekawostki c.d.

Zabawną modą z XVIII wieku było wyposażenie barków. W dobrym tonie było posiadanie alkoholi o nazwach kolejnych liter alfabetu.

Używanie wódki wpłynęło na obyczaje dyplomatyczne. Było w zwyczaju, iż posłowie na powitanie wypijali wspomnianą wcześniej stopkę, dlatego delegacje zagraniczne składały się co najmniej z dwóch emisariuszy. Domyślacie się dlaczego?

Continue Reading

Przechowywanie miodu

szafa chłodnicza

Szafa chłodnicza jest niezbędnym narzędziem w każdym interesie, który zajmuje się żywnością. Istnieją dwa główne powody, dla których używamy szał chłodniczych:

-przedłużenie przydatności do spożycia niektórych artykułów spożywczych,

-zachowanie właściwości odżywczych oraz wizualnych produktów, które tracą je w temperaturze pokojowej,

Produktem, który spełnia drugi z wymienionych wyżej powodów jest miód.

Jak przechowywać miód ?

Miód jest produktem o dość długim terminie przydatności do spożycia. Termin ten wynosi około trzech lat (bez dodatkowych zabiegów konserwacyjnych). Przechowywanie go w niewłaściwej (czyli pokojowej) temperaturze pogarsza jego właściwości smakowe i wizualne. Miód w temperaturze pokojowej (mowa tu o dwudziestu stopniach Celsjusza) podlega krystalizacji. Krystalizacja ta wpływa na skład serwowanego miodu, a co za tym idzie na smak oraz właściwości odżywcze. Glukoza zawarta w modzie krystalizuje, natomiast fruktoza nie, co powoduje że w miodzie mamy dwie fazy. Fazę stałą glukozową, oraz płynną fruktozową. Zatrzymanie procesu krystalizacji jest możliwe w temperaturach ujemnych. Bardzo ważne jest zatem, aby zaopatrzyć się w odpowiednią szafę chłodniczą, kiedy chcemy przechowywać miód, przez dłuższy okres czasu.

Continue Reading

Piec do pizzy – elektryczny czy gazowy?

piec do pizzy

Bardzo wiele lokali gastronomicznych serwuje pizzę. Nie każdy jednak może wykorzystywać tradycyjny ceglany piec opalany drewnem. W nowoczesnych kuchniach dominują inne rozwiązania.

Elektryczny piec do pizzy

Rozwiązanie to sprawdzi się zarówno w dużych lokalach sprzedających wyłącznie pizze, jak i w barach szybkiej obsługi. Wyboru można dokonać po względem:

– możliwości sterowania temperaturą: ręczne lub termostat,

– ilość komór grzewczych: jedna, dwie lub trzy.

Wykonane modułowo modele elektryczne pozwalają na zwiększanie ilości komór grzewczych, w zależności od potrzeb. Wydajność takiego pieca może wynosić nawet do 100 sztuk na godzinę, co zaspokoi potrzeby nawet największych pizzerii.

Gazowe piece do pizzy

Wybierając wersję ogrzewaną gazem, należy wcześniej określić liczbę komór grzewczych. Wynika to z faktu, iż ze względów bezpieczeństwa są one montowane fabrycznie. Ich zastosowanie wymaga także zapewnienia odpowiedniej wentylacji w pomieszczeniu z piecem. Należy także pamiętać o cyklicznych kontrolach stanu instalacji gazowej i kominowej.

Nie zależnie czy wybór padnie na wersje elektryczną czy gazową, oba urządzenia sprawdzają się także do wypieków tj.: zapiekanki czy odmrażania wyrobów  mrożonych.

Continue Reading